Category Archives: نقد و تحلیل هنری

مصاحبه با ماهنامه دیجیتال پان آرت در رابطه با تایپوگرافی محیطی

این مصاحبه را می توانید با دانلود مجله پان آرت شماره ۱۴ از این آدرس: http://panart.ir/fa/?p=1874

و یا در وب سایت پان آرت از این آدرس مطالعه کنید: http://panart.ir/fa/?p=2159

تایپوگرافی محیطی (بیشتر…)

۱۱:۵۹ ب.ظ
 
... ادامه مطلب    
 

ارتباط شعر و گرافیک (مصاحبه با وبسایت شعرانه)

مدتی پیش خانم سارا رفعت دبیر بخش شعر و گرافیک سایت شعرانه با ایمیل من تماس گرفتند و خواستند تعدادی از آثارم را در سایت شعرانه استفاده کنند و همچنین پرسش هایی را در قالب یک مصاحبه مطرح کردند که می توانید آن را در ادامه این مطلب و یا سایت شعرانه مطالعه کنید:

http://sherane.com/2012-08-16-15-32-39/2436-2013-07-16-14-35-35.html

(بیشتر…)

۱۱:۱۳ ب.ظ
 
... ادامه مطلب    
 

فرزاد قناعت پور : زایش منطق تصویری (به بهانه نمایش پوسترهای مفهومی نسل من)

داگلاس فوگل۱ جایی می نویسد: “هنر، درد دارد” و چه کسی است که نداندهنر جدّی، مفتخر به این درد است. آثار هنری به دو شکل عمده تاکنون بازتاب این درد بوده اند. یا با بهره گیری از نظام نشانه ها، مصادیق و منطق تصویری ای که ارتباط مستقیم با سوژه  دارند و بعضاً درحوزه ی تماتیک و رویکردهای موضوعی قرار می گیرند، یا با اجرا و ساختار نامتعارف و انقلابی خود در بسترهای “زیباشناختی” و حوزه ی مفهومی.در قرون هجده و نوزده میلادی اگر خرد انتقادی جامعه، بنابر آموزه های زیباشناختی کانت، خود را مرجع معتبر نقد هنری می انگاشت، آوانگاردیسم تاریخی در قرن بیستم، قاعده را به نفع هنر بر هم زد و این بار این هنر بود که با تشکّل متهوّرانه ی خود به نقد جامعه می پرداخت. نمایشگاه پوستر “نسل من” از این منظر، اتّفاقی مبارک و قابل تامّل به شمار می رود. نه به سبب آوانگاردیسم و یا کیفیّت بالا، بل در تحقّق همبستگی محتوای اجتماعی و خلاقیّت بصری که هدیه ی ارزشمند “نسل من” است به هنرهای تجسّمی منطقه.
 در غالب آثار، این همبسته ی مهم، با فراز و فرودهایی کیفی، رعایت شده بود. نیز، تنوّع رویکردها (ولو ناخودآگاهانه) از ویژگی های دیگر آثار به شمار می رفت. از تعهّد به سمبولیسم که در غالب کارها، متد و نگرش فکری حاکم بود تا نزدیکی نسبی به منطق تصویری سوررئالیست ها (اثر میثم بهبودی) و از آن گذشته، اشاراتی به زیباشناسی دادائیستی، البتّه یله بر بستری سمبولیک( طرح نیلوفر محترم). انتخاب”نیلوفر محترم” انتخابی است که ما را به یاد مارسل دوشان نقاش دادائیست می اندازد.

(بیشتر…)

۱:۴۶ ق.ظ
 
... ادامه مطلب    
 

حمید منشی :تعدیل مرزبندی های بینانسلی تحلیلی موجز بر دو اثر نمایشگاه «نسل من»

نگارخانه سبز لار تقریبا در تمام روزهای سال میزبان آثار هنرمندان است اما در این بین اندک نمایشگاه هایی هستند که واجد هنر خلاق و باکیفیت باشند. اکثر این نمایشگاه ها (همچون دیگر نمایشگاه های کشور) در مناسبت های خاص تقویم و با موضوعات تکراری برگزار می شوند. چیزی که نگارنده به آن «هنر تقویمی» یا «هنر مناسبتی» اطلاق می کند. هنری که هرچند لازم و ارزشمند است اما نمی تواند تمام استعداد هنرمند را «احضار» نماید! 
بدون شک نمایشگاه پوسترهای مفهومی «نسل من» را باید نقطه عطفی در میان نمایشگاه های مشابه آن عنوان کرد. نمایشگاهی برای نمایش دلمشغولی های نسلی که دومین دهه از زندگی اش را سپری کرده است.  نسلی که «صدا»یش از یک سو پژواک «پرسشگری» و «شکاکیت» است و از سوی دیگر و به قضاوت دیگر «نغمه ناسور» است و «ساز ناکوک»!
نمایشگاه پوسترهای مفهومی «نسل من» که به ابتکار «مسلم ابراهیمی» و با اجرای دانشجویان وی برگزار شد را از جهات مختلفی می توان بررسی کرد اما برای اجتناب از اطاله کلام و برای مصداق بخشیدن به مفاهیم این بحث در ادامه به تحلیل موجز دو اثر این نمایشگاه می پردازم:

(بیشتر…)

۱:۳۹ ق.ظ
 
... ادامه مطلب    
 

به بهانه نمایش پوسترهای مفهومی نسل من (مسلم ابراهیمی)

 (منتشر شده در نشریه صحبت نو شماره ۲۵)
مانیفست
احترام به سنت ها و آیین های پدری از یک سو و پذیرش تحولات سریع و ناگهانی جامعه مدرن، نسل من را دچار تضاد ها و دو گانگی های غریب فرهنگی کرده است.
نسل پیشین اگر چه به لحاظ تاریخی تنها چند دهه با من فاصله دارد اما ارزش ها و عقایدمان آنقدر دور از یکدیگر است که به سختی می توانیم یکدیگر را درک کنیم. مشکلات نسل من اما از آنجا بیشتر می شود که نسل پیشین بدون درک خواست و عقیده ام برایم تصمیم گرفته و مرا وادار به رعایت اصول و موازینی می کند که اعتقاد قلبی ام نیست.
۲۵، ۲۶ و ۲۷ دی ماه آثاری از ۶۰ دانشجوی رشته گرافیک، دانشگاه علمی کاربردی لارستان با این هدف بر دیوارهای نگارخانه سبز آویخته شد، که هنر مجالی باشد برای طرح این معضل اجتماعی.
و اما چند کلمه حرف حساب خطاب :

به “مخاطبین بی درد”
– گویا طعم تلخ پوستر های ما به مذاق برخی بازدید کنندگان خوش نیامده است. و دریافت ما از رویکرد این گونه مخاطبینِ بی درد این است که ایشان از موقعیت و وضعیت اجتماعی خود رضایت دارند! و مشکلات و درد های ما برای ایشان از پدیده های ناشناخته محسوب می شود! 
به “آنهایی که نگران حال ما هستند”
– بیان تلخ آثار ما از روی نا امیدی و افسردگی نیست که اتفاقاً امید به آینده ما را به خلق چنین آثاری ترغیب می کند. ما معتقدیم نارضایتی از وضع نامطلوب کنونی اولین گام در مسیر ساخت فردای بهتر است.
به “دوست داران هنر متعهد”
فراموش نکنیم هنر متعهد هنری نیست که فقط به مذاق ما خوش بیاید و عقاید ما را تبلیغ کند بلکه این نوع هنر ممکن است گاهی در راستای همان تعهدات اجتماعی اش یقه ی خود ما را هم بچسبد!
به “نسل امروزی ها”
اگرچه نمایشگاه ما تریبونی بود برای نسل جوان تا آن را به دفاع از خود و خواسته هایش اختصاص دهد. و ناگزیر در برخی موارد این بیان کمی یکجانبه و خود محور شده باشد. اما مطمئناً معتقد به این دیدگاه خودخواهانه نیستیم که نسل ما نسل مظلوم است و  مقصر نسل های قبل . بلکه به هم نسلی هایمان پیشنهاد می کنیم در بسیاری موارد به احترام سنت های پدری ، قوانین اجتماعی و مقدسات مذهبی از برخی تمایلاتشان صرف نظر کنند.
۱:۱۱ ق.ظ
 
... ادامه مطلب    
 

هنرمندان اسلامی محدودیت را به فرصت تبدیل کردند

گفت وگوی حمید منشی  با مسلم ابراهیمی درباره نمایشگاه خط نگاره های عاشورایی
(منتشر شده در شمارهء ۲۴ هفته نامه صحبت نو (هفته سوم دی ماه ۱۳۹۰))

ashora34-a3.jpg

برای شروع گفت و گو از نمایشگاه «خط نگاره های عاشورایی» و تفاوت نمایشگاه امسال با سال های قبل بگویید.
این نمایشگاه، سومین نمایشگاه «خط نگاره های عاشورایی» دانشجویان من در دانشگاه علمی کاربردی بود. سعی ما هم این است که تکنیک و روح آثار هرسال، تکرار سال های قبل نباشد. آثار دانشجویان در نمایشگاه پارسال بر اساس یک «دست نوشته» و با تکنیک آزاد کار شده بود که به پوستر تبدیل می شد اما اکثر آثار امسال با خوشنویسی کامپیوتری و منحصرا با قلم های نستعلیق، شکسته نستعلیق، ریحان و ثلث کار شد. از آنجا که احساس می کردم کار صرف با کامپیوتر شاید حال و هوا و تمرکز ذهنی مناسب را به دانشجو.یان ندهد لذا روال بر این شد که هرکس یک جمله را انتخاب و با یک خط خوشنویسی بنویسد و در سایزهای مختلف پرینت بگیرد  و به کلاس درس بیاورد؛ بعد با برخوردی انتزاعی [ذهنی] ترکیب بندی کند و نهایتا پس از تایید کار مجددا با کامپیوتر و نرم افزار بازسازی و تبدیل به پوستر نماید. تمام این کارها بصورت فشرده و ظرف مدت سه هفته انجام شد و همه دانشجویان من در آن مشارکت داشتند. نمایشگاه هم به مدت شش روز در «نگارخانه سبز» برگزار شد.

(بیشتر…)

۴:۵۷ ق.ظ
 
... ادامه مطلب