Category Archives: پژوهش

آسیب‌شناسی ترویج فرهنگ کتاب‌خوانی

مطالعه کردن چیه؟

گاهی استفاده نادرست از یک واژه در یک زبان می‌تونه تبدیل به یک معضل اجتماعی بشه. به نظر من در مورد واژه مطالعه تا حدودی این اتفاق افتاده. مشکل از این‌جا شروع می‌شه که معنی مطالعه برای ما برابر شده با خواندن کتاب. مثلاً از نفر اول کنکور می‌پرسن روزی چند ساعت مطالعه می‌کردی. (منظور اینکه روزی چند ساعت کتاب درسی می‌خواندی) در حالی که لغت‌نام‌ها مطالعه را اینطوری معنی می‌کنن.

  • مطالعه یعنی: استفاده از ذهن برای دستیابی به دانش ، مانند خواندن ، تحقیق یا تأمل.
  • مطالعه یعنی: تلاش برای یادگیری یک موضوع در یک دوره آموزشی یا با خواندن کتاب.
  • مطالعه یعنی: نگریستن به هر چیز برای واقف شدن به آن و تامل و تفکر و اندیشه.
  • مطالعه یعنی: اطلاع یافتن از چیزی با ادامۀ نظر در آن.

فرهنگستان زبان پیشنهاد کرده بجای مطالعه از کلمه بررسی استفاده کنیم. در مثال بالا اگر واژه بررسی را جایگزین کنیم متوجه اشتباه‌مون می‌شیم. (روزی چند ساعت برای کنکور کتاب‌ها را بررسی می‌کردی!)

مطالعه کردن= Study خواندن= Reading

بنابراین با توجه به معنی مطالعه، کتاب خواندن یکی از روش‌های مطالعه است و خیلی از مطالعات می‌تونه از روش‌هایی انجام بشه که اصلاً اثری از کتاب در اون نباشه.

(بیشتر…)
۳:۰۲ ق.ظ
 
... ادامه مطلب    
 

تایپوگرافی فارسی محیطی (مقاله ای از پویا محسنی نیا در رابطه با آثار مسلم ابراهیمی)

زمستان سال پیش آقای  پویان محسنی نیا  با بنده تماس گرفتند وخواستند تا در تالیف مقاله ای در رابطه با تایپوگرافی محیطی با ایشان همکاری کنم. ایشان دانشجوی رشته گرافیک دانشگاه هنر و دیزاین آلتو Aalto  کشور فنلاند هستند و با تعدادی از دیگر دانشجویان این دانشگاه نشریه تخصصی  تورسو (TORSO) را منتشر کرده اند.

نتیجه همکاری ما مصاحبه ای بود در رابطه با خط در تایپوگرافی  محیطی که  از دل آن مقاله ای با عنوان Environmental Persian typography  تایپوگرافی (فارسی) محیطی استخراج  و در شماره اول این نشریه  منتشر شده است .

در ادامه مطلب می توانید ترجمه فارسی این مصاحبه را بخوانید.

مجله تورسو دانشگاه آلتو فنلاندمجله تورسو دانشگاه التو فنلاند

 

(بیشتر…)

۴:۰۴ ب.ظ
 
... ادامه مطلب    
 

حروف عربی و فرهنگ طراحی خاورمیانه (هدی اسمیتشون ایتزن ابی فارس)

هدااسمیتشوایتزن ابی فارس ۱۹۶۵ دربیروت به دنیا آمد.اومؤلف کتاب های تایپوگرافی عربی وتایپ های تجربی عرب است. مقالاتی نیزدرباره ارتباطات دوزبانه درخاورمیانه نوشته است. ابی فارس فارغ التحصیل رشته گرافیک ازدانشگاه هنردانشگاه بیل ودانشکده طراحی رودآیلند است,ودرمینه پژوهش وطرا حی تایپوگرافیک دوزبانه تخصص دارد.اوچندسال درحوزه طراحی درایالات متحده ,آمسترادام,فرانسه وبیروت کارکرده وارسال ۱۹۹۴به بعددردانشگاه آمریکایی بیروت ودانشگاه آمریکایی دوبی تدریس کرده است.ابی وبنیانگذاروعضوفعال هیئت مدیره بنیادخط, مرکزتایپوگرافی عربی است.فارس مدت سه سال ریئس گروه ارتباطات تجسمی دانشگاه آمریکایی دوبی بود.

238-290-311

 پنج هزارسال پیش , نخستین خط نوشتاری در بین النهرین به وجود آمد.تقریبا دوهزارسال بعدازآن ,الفبای عربی برمبنای نخستین نظامی که فنیقی هاابداع کرده بودندشکل گرفت.چندی نگذشت که دربسیاری ازتمدن ها,بویژه درشرق,حروف تنها قاصدان شایسته کتب مقدس اشراق الهی شمرده شدند.این امرپیدایش حرفه نخبگان کاتب رادرپی داشت که با استادی ومهارت خود درخوشنویسی می توانستند وجوه گوناگون روح بشر خرد,دانش,هنر و معنویت, رابه لحاظ تجسمی بیان کنند.

(بیشتر…)

۸:۲۵ ب.ظ
 
... ادامه مطلب    
 

قلم های خوشنویسی و طراحی حروف معاصر فارسی

این مقاله تالیف مسلم ابراهیمی است که پیش از این در کتاب مجموعه مقالات سومین دوره نشان اردیبهشت (۱۳۹۱) توسط  انتشارات آبان چاپ شده است.

چکیده
قلم های خوشنویی  (Caligraphic Fonts )در واقع قلم هایی هستند که بر پایه قابلیت های توسعه یافته فونت های هوشمند، بخصوص اپن تایپ (Opentype) شکل گرفته اند. بطوری که می توانند از بسیاری از قواعد حاکم بر نوشتار شکسته (cursive) پیروی کنند. در این مقاله پژوهشی چگونگی شکل¬گیری و عملکرد قلم های خوشنویسی محور اصلی بحث است. اما در مرتبه ای فراتر از یک جستجوی تاریخی و فنی این مقاله سعی دارد به اثبات این فرضیه بپردازد که طراحی حروف معاصر فارسی با آگاهی از نحوه عملکرد این قلم های پیشرفته قادر است بسیاری از کاستی های موجود را برطرف نماید.
کلمات کلیدی:   قلم – خوشنویسی – طراحی حروف – فارسی – فونت –  اُپن تایپ – گلیف – لگیچر

(بیشتر…)

۸:۰۳ ب.ظ
 
... ادامه مطلب    
 

ارتباط شعر و گرافیک (مصاحبه با وبسایت شعرانه)

مدتی پیش خانم سارا رفعت دبیر بخش شعر و گرافیک سایت شعرانه با ایمیل من تماس گرفتند و خواستند تعدادی از آثارم را در سایت شعرانه استفاده کنند و همچنین پرسش هایی را در قالب یک مصاحبه مطرح کردند که می توانید آن را در ادامه این مطلب و یا سایت شعرانه مطالعه کنید:

http://sherane.com/2012-08-16-15-32-39/2436-2013-07-16-14-35-35.html

(بیشتر…)

۱۱:۱۳ ب.ظ
 
... ادامه مطلب    
 

بررسی نشانه شناختی وابستگی های فرم و محتوا در نوشتارنگاری (تایپوگرافی) فارسی

poster-deffaeeye.jpgبررسی نشانه شناختی وابستگی های فرم و محتوا در نوشتارنگاری فارسی
عنوان پایان نامه مسلم ابراهیمی برای دریافت درجه کارشناسی ارشد ارتباط تصویری است.
جلسه دفاعیه این پایان نامه صبح جمعه ۲۹آبان ماه در دانشگاه نبی اکرم(ص) تبریز برگزار خواهد شد.

مسلم ابراهیمی در چکیده ی این پایان نامه چنین می نویسد:

(بیشتر…)

۲:۰۷ ق.ظ
 
... ادامه مطلب