Category Archives: هنرهای مفهومی

تورم زباله ( اجرای یک اثر محیطی در جزیره هرمز )

ویژگی های طبیعی جزیره هرمز و برنامه های هنری متعددی که طی چند سال اخیر در این مکان برگزار شده است. هرمز را به کانون هنرهای محیطی ایران تبدیل کرده است.
مهمترین وقایع هنری جزیره به فعالیت های دکتر احمد نادعلیان و گروه هنرنو هرمز مربوط می شود.
در نوروز ۱۳۹۰ با دکتر نادعلیان در جزیره هرمز دیداری داشتم که به چند تجربه هنری در محیط هرمز نیز منتج شد. گزارش این سفر را میتوانید از لینک زیر ببینید:
دیدار با دکتر احمد نادعلیان در جزیره هرمز

این بار اما به دعوت گروه هنر نو هرمز سفری دیگر به جزیره هرمز
داشتم. قرار بر این است که طی سه روز  جمعی از هنرمندان فعال در زمینه
هنر محیطی از نزدیک دیدار داشته باشند و در محیط جزیره خلق اثر کنند.
محل اقامت ما در ساختمان محیط زیست هرمز است. ساختمانی که به گفته دوستان هرمزگانی سالها پیش به خواست فرح پهلوی، به همین منظور ساخته شده است  و اکنون با وجود گذر سالیان زیاد همچنان زیبا و پابرجاست.
طی چند روز اقامت امان در جزیره دست به تجربه های هنری زدیم که می توانید در ادامه ویدئو و گزارش تصویری آن را ببینید:

hormoz91 (1).jpg

(بیشتر…)

۶:۳۳ ق.ظ
 
... ادامه مطلب    
 

پوسترهای مفهومی ” نسل من “

پوستر هایی که در این مجموعه می بینید. محصول کارگاه پوستر من در ترم پاییز سال ۱۳۹۰ است.
این کارگاه برای دو گروه از دانشجویان کاردانی و کارشناسی گرافیک برگزار و در نهایت همه ی آثار در قالب نمایشگاهی سه روزه به نمایش در آمد.
نمایشگاهی که به گفته بسیاری از دوستان نقطه اوج فعالیت های من در زمینه آموزش گرافیک و هنر مفهومی بوده است.
در پوستر نمایشگاه مانیفست زیر خوانده می شود:
احترام به سنت ها و آیین های پدری از یک سو و پذیرش تحولات سریع و ناگهانی جامعه مدرن، نسل من را دچار تضاد ها و دو گانگی های غریب فرهنگی کرده است.
نسل پیشین اگر چه به لحاظ تاریخی تنها چند دهه با من فاصله دارد اما ارزش ها و عقایدمان آنقدر دور از یکدیگر است که به سختی می توانیم یکدیگر را درک کنیم. مشکلات نسل من اما از آنجا بیشتر می شود که نسل پیشین بدون درک خواست و عقیده ام برایم تصمیم گرفته و مرا وادار به رعایت اصول و موازینی می کند که اعتقاد قلبی ام نیست.
۲۵، ۲۶ و ۲۷ دی ماه آثاری از ۶۰ دانشجوی رشته گرافیک، دانشگاه علمی کاربردی لارستان با این هدف بر دیوارهای نگارخانه سبز لارستان آویخته می شود، که هنر مجالی باشد برای طرح این معضل اجتماعی.

ye-donya-delam-gerefte.jpg
(پوستر نمایشگاه – اثر مسلم ابراهیمی)

(بیشتر…)

۱:۵۵ ق.ظ
 
... ادامه مطلب    
 

فرزاد قناعت پور : زایش منطق تصویری (به بهانه نمایش پوسترهای مفهومی نسل من)

داگلاس فوگل۱ جایی می نویسد: “هنر، درد دارد” و چه کسی است که نداندهنر جدّی، مفتخر به این درد است. آثار هنری به دو شکل عمده تاکنون بازتاب این درد بوده اند. یا با بهره گیری از نظام نشانه ها، مصادیق و منطق تصویری ای که ارتباط مستقیم با سوژه  دارند و بعضاً درحوزه ی تماتیک و رویکردهای موضوعی قرار می گیرند، یا با اجرا و ساختار نامتعارف و انقلابی خود در بسترهای “زیباشناختی” و حوزه ی مفهومی.در قرون هجده و نوزده میلادی اگر خرد انتقادی جامعه، بنابر آموزه های زیباشناختی کانت، خود را مرجع معتبر نقد هنری می انگاشت، آوانگاردیسم تاریخی در قرن بیستم، قاعده را به نفع هنر بر هم زد و این بار این هنر بود که با تشکّل متهوّرانه ی خود به نقد جامعه می پرداخت. نمایشگاه پوستر “نسل من” از این منظر، اتّفاقی مبارک و قابل تامّل به شمار می رود. نه به سبب آوانگاردیسم و یا کیفیّت بالا، بل در تحقّق همبستگی محتوای اجتماعی و خلاقیّت بصری که هدیه ی ارزشمند “نسل من” است به هنرهای تجسّمی منطقه.
 در غالب آثار، این همبسته ی مهم، با فراز و فرودهایی کیفی، رعایت شده بود. نیز، تنوّع رویکردها (ولو ناخودآگاهانه) از ویژگی های دیگر آثار به شمار می رفت. از تعهّد به سمبولیسم که در غالب کارها، متد و نگرش فکری حاکم بود تا نزدیکی نسبی به منطق تصویری سوررئالیست ها (اثر میثم بهبودی) و از آن گذشته، اشاراتی به زیباشناسی دادائیستی، البتّه یله بر بستری سمبولیک( طرح نیلوفر محترم). انتخاب”نیلوفر محترم” انتخابی است که ما را به یاد مارسل دوشان نقاش دادائیست می اندازد.

(بیشتر…)

۱:۴۶ ق.ظ
 
... ادامه مطلب    
 

حمید منشی :تعدیل مرزبندی های بینانسلی تحلیلی موجز بر دو اثر نمایشگاه «نسل من»

نگارخانه سبز لار تقریبا در تمام روزهای سال میزبان آثار هنرمندان است اما در این بین اندک نمایشگاه هایی هستند که واجد هنر خلاق و باکیفیت باشند. اکثر این نمایشگاه ها (همچون دیگر نمایشگاه های کشور) در مناسبت های خاص تقویم و با موضوعات تکراری برگزار می شوند. چیزی که نگارنده به آن «هنر تقویمی» یا «هنر مناسبتی» اطلاق می کند. هنری که هرچند لازم و ارزشمند است اما نمی تواند تمام استعداد هنرمند را «احضار» نماید! 
بدون شک نمایشگاه پوسترهای مفهومی «نسل من» را باید نقطه عطفی در میان نمایشگاه های مشابه آن عنوان کرد. نمایشگاهی برای نمایش دلمشغولی های نسلی که دومین دهه از زندگی اش را سپری کرده است.  نسلی که «صدا»یش از یک سو پژواک «پرسشگری» و «شکاکیت» است و از سوی دیگر و به قضاوت دیگر «نغمه ناسور» است و «ساز ناکوک»!
نمایشگاه پوسترهای مفهومی «نسل من» که به ابتکار «مسلم ابراهیمی» و با اجرای دانشجویان وی برگزار شد را از جهات مختلفی می توان بررسی کرد اما برای اجتناب از اطاله کلام و برای مصداق بخشیدن به مفاهیم این بحث در ادامه به تحلیل موجز دو اثر این نمایشگاه می پردازم:

(بیشتر…)

۱:۳۹ ق.ظ
 
... ادامه مطلب    
 

به بهانه نمایش پوسترهای مفهومی نسل من (مسلم ابراهیمی)

 (منتشر شده در نشریه صحبت نو شماره ۲۵)
مانیفست
احترام به سنت ها و آیین های پدری از یک سو و پذیرش تحولات سریع و ناگهانی جامعه مدرن، نسل من را دچار تضاد ها و دو گانگی های غریب فرهنگی کرده است.
نسل پیشین اگر چه به لحاظ تاریخی تنها چند دهه با من فاصله دارد اما ارزش ها و عقایدمان آنقدر دور از یکدیگر است که به سختی می توانیم یکدیگر را درک کنیم. مشکلات نسل من اما از آنجا بیشتر می شود که نسل پیشین بدون درک خواست و عقیده ام برایم تصمیم گرفته و مرا وادار به رعایت اصول و موازینی می کند که اعتقاد قلبی ام نیست.
۲۵، ۲۶ و ۲۷ دی ماه آثاری از ۶۰ دانشجوی رشته گرافیک، دانشگاه علمی کاربردی لارستان با این هدف بر دیوارهای نگارخانه سبز آویخته شد، که هنر مجالی باشد برای طرح این معضل اجتماعی.
و اما چند کلمه حرف حساب خطاب :

به “مخاطبین بی درد”
– گویا طعم تلخ پوستر های ما به مذاق برخی بازدید کنندگان خوش نیامده است. و دریافت ما از رویکرد این گونه مخاطبینِ بی درد این است که ایشان از موقعیت و وضعیت اجتماعی خود رضایت دارند! و مشکلات و درد های ما برای ایشان از پدیده های ناشناخته محسوب می شود! 
به “آنهایی که نگران حال ما هستند”
– بیان تلخ آثار ما از روی نا امیدی و افسردگی نیست که اتفاقاً امید به آینده ما را به خلق چنین آثاری ترغیب می کند. ما معتقدیم نارضایتی از وضع نامطلوب کنونی اولین گام در مسیر ساخت فردای بهتر است.
به “دوست داران هنر متعهد”
فراموش نکنیم هنر متعهد هنری نیست که فقط به مذاق ما خوش بیاید و عقاید ما را تبلیغ کند بلکه این نوع هنر ممکن است گاهی در راستای همان تعهدات اجتماعی اش یقه ی خود ما را هم بچسبد!
به “نسل امروزی ها”
اگرچه نمایشگاه ما تریبونی بود برای نسل جوان تا آن را به دفاع از خود و خواسته هایش اختصاص دهد. و ناگزیر در برخی موارد این بیان کمی یکجانبه و خود محور شده باشد. اما مطمئناً معتقد به این دیدگاه خودخواهانه نیستیم که نسل ما نسل مظلوم است و  مقصر نسل های قبل . بلکه به هم نسلی هایمان پیشنهاد می کنیم در بسیاری موارد به احترام سنت های پدری ، قوانین اجتماعی و مقدسات مذهبی از برخی تمایلاتشان صرف نظر کنند.
۱:۱۱ ق.ظ
 
... ادامه مطلب    
 

کارگاه رنگ فرصتی برای ایجاد تغییر در محیط

عکس زیر گوشه ای از کارگاه هنر را نشان می دهد. مکانی که ما در طول هفته ساعت های زیادی را در آن سپری می کنیم. کارگاه هنر جای دوست داشتنی است سالنی بزرگ در میان فضای سبز دانشگاه که همه آن را سالن باغ خطاب می کنند.
به بهانه تمرین رنگ شناسی و کاربرد آن در کارهای هنری تغییراتی در این قسمت از ساختمان ایجاد کرده ایم که می توانید گزارش تصویری آن را در ادامه مطلب ببینید.

1.jpg

(بیشتر…)

۱:۲۱ ق.ظ
 
... ادامه مطلب    
 

آثار محیطی ما همچنان به روند مفهوم سازی اش ادامه می دهد

 اواخر تابستان که به دانشگاه آمدم دیدم که آثار محیطی ما همچنان پابرجاست و باد و طوفان های شدید تابستانی اثری بر آنها نداشته است.
اما ظاهراً اگر  ابر باد و مه خوشید و فلک هم حتی با ما یار باشد دانشگاه همچنان چشم دیدن این آثار را ندارد.
دانشگاه قبل از آغاز مهر و بازگشت دانشجویان بعضی از آثار محیطی، که در فضای باغ اجرا کرده بودیم را بدون اجازه از بین برده است. ( آثار محیطی با زباله (۲) و  آثار محیطی با زباله (۱))
در این بین انچه برای من جالب بود صحنه ای بود که در عکس می بینید. به واسطه ی این ماجرا دو اثر محیطی ما که هیچ ارتباطی با یکدیگر نداشتند. همنشین شده اند. (گرافیتی های مفهومی در محیط دانشگاه  و  خلق آثار محیطی با زباله (۲) )
و اکنون می توان از ترکیب این دو مفاهیم دیگری دریافت کرد.
این خصوصیات اثر محیطی  من را مجذوب خود می کند. هنرمند اثر را خلق می کند و ادامه ماجرا را به اتفاقات محیط می سپارد.

DSCN1312.jpg

(بیشتر…)

۲:۲۵ ق.ظ
 
... ادامه مطلب    
 

چند اثر مفهومی دیگر

با اجرای همزمان چند اثر مفهومی جو دانشگاه شدیداً تحت تاثیر
قرار گرفته و این گواه بر این ادعاست که تلاش ما نتیجه بخش بوده است.
در ادامه ی این صفحه خلاصه ای از تصاویر سه اثر دیگر را می بینیم. که همراه با آثاری که پیش از این معرفی شد (در دانشگاه علمی کاربردی لار ستان) اجرا شده است.

۱٫ عاطفه جهان پناه از آنجا که خود شاعر است و طبعی شاعرانه دارد دوست دارد بر اساس این قطعه ادبی اثری محیطی اش را طراحی کند:
(پروانه ی احساسم در تار عنکبوتی افتاده که عنکبوتش سیر است .نه میتواندپرواز کند نه میتواند بمیرد)

6 IMG_2212.jpg

(بیشتر…)

۲:۵۳ ق.ظ
 
... ادامه مطلب    
 

خلق آثار محیطی با زباله (۲)

در جلسات ایده پردازی برخی دانشجویان ایده هایی را ارائه می کردند که مشابه
آنها را پیش از آن دیده بودم. یکی از آن گونه ایده ها اجرای اثر محیطی
بوسیله زباله بود که با وجود تکراری بودن دست به اجرای آنها زدیم.
برای این کار چند دلیل داشتم:
نخست
اینکه معتقدم در اجرای یک اثر محیطی شرایط محیط است که ما را ترغیب به
اجرا می کند و مشابه داشتن ایده دلیل قانع کننده ای نیست برای انصراف.
دوم اینکه ما فکر می کنیم هنگام اجرا ، شرایط منحصر به فرد محیط به هر حال مسیر اجرا را به سوی خاص بودن سوق می دهد.
و
در نهایت اینکه هدف ما در حال حاضر کسب نام و شهرت در زمینه هنر مفهومی
نیست. ما قصد داریم با اجرای این مفاهیم مخاطب هایمان را در دانشگاه تحت
تاثیر قرار دهیم، همین!

اینجا هوا خیلی گرم است و آب سرد کن ها آب خنک دارند و دانشگاه هم لطف دارد و به مقدار فراوان لیوان یک بار مصرف در اختیار دانشجویان قرار می دهد.

1 DSCN0043.jpg

(بیشتر…)

۵:۱۲ ق.ظ
 
... ادامه مطلب    
 

خلق آثار محیطی با زباله (۱)

در جلسات ایده پردازی برخی دانشجویان ایده هایی را ارائه می کردند که مشابه آنها را پیش از آن دیده بودم. یکی از آن گونه ایده ها اجرای اثر محیطی بوسیله زباله بود که با وجود تکراری بودن دست به اجرای آنها زدیم.
برای این کار چند دلیل داشتم:
نخست اینکه معتقدم در اجرای یک اثر محیطی شرایط محیط است که ما را ترغیب به اجرا می کند و مشابه داشتن ایده دلیل قانع کننده ای نیست برای انصراف.
دوم اینکه ما فکر می کنیم هنگام اجرا ، شرایط منحصر به فرد محیط به هر حال مسیر اجرا را به سوی خاص بودن سوق می دهد.
و در نهایت اینکه هدف ما در حال حاضر کسب نام و شهرت در زمینه هنر مفهومی نیست. ما قصد داریم با اجرای این مفاهیم مخاطب هایمان را در دانشگاه تحت تاثیر قرار دهیم، همین!

این قوطی ها با آن رنگ و لعاب زیبایشان چند روز قبل در ویترین بوفه دانشگاه چشم نوازی می کرده اند اما امروز به زباله هایی تبدیل شده اند که باعث زشتی و آلودگی است.

1 DSCN0765.jpg

(بیشتر…)

۷:۵۹ ق.ظ
 
... ادامه مطلب